Ha elsóztuk az ételet fél késhegynyi
szódabikarbonával még helyrehozhatjuk.
A
nagyon zsíros mártáson egy csipetnyi szódabikarbonával javíthatunk.
Ha
tudni akarjuk készen van-e a kemény tojás, vegyük ki a vízből, és pörgessük meg.
Ha szépen pörög, már jó.
Ha
nagyon piszkos a ruha, szórjunk a dobba egy csomag sütőport. Minden foltot
kiszed, és gyönyörűen fehérít.
Az
alma héjának forrázata erősítő, nyugtató, üdítő hatású, kellemes ital.
Éhgyomorra fogyasztva lebontja a zsírsavakat, így fogyókúrázoknak is ajánlott.
Gyulladáscsökkentő hatású, nyugtató és erősítő hatóanyagokat is tartalmaz, ezért
célszerű almakompótot, reszelt almát adni a lázas legyengült vagy lábadozó
betegnek.
Reszelet
sárgarépával, céklával, illetve zellerrel és mézzel elkeverve az alma kíváló
vitaminforrás.
Rántotta másképpen Finomabb és könnyebb elkészíthető a rántotta, ha sütés
előtt egy kevés ásványvizet keverünk a felvert tojáshoz. Ízesítsük friss zöld
fűszerekkel, sonkacsíkokkal és zöldségekkel. Fontos, hogy csak a végén sózzuk
meg.
Dió töltelék. Finom lesz a diós töltelék, ha felhasználás előtt
megpirítjuk az olajos magvat. A köhögés ellenszer Pirított
kristálycukrot öntsünk fel forró hársfafa teával. Kitűnő köhögés ellen.
Ecetet mosáshoz A gépi mosásnál az öblítőt helyettesíthetjük ecettel. A
ruhanemű puha és kellemes illatú lesz.
Házi tejföl Nagyon finom házi
tejfölünk lehet, ha egy pohárnyi tejszínt 3-4 napig a hűtőben tárolunk, majd
habverővel, jól elkeverjük három pohár tejföllel. Lezárva, üvegekben hidegen
tartva sokáig eláll, és soha nem túrósodik meg az ételben.> A tartós tej
titka Nyáron sem savanyodik meg a tej, ha forraláskor egy késhegynyi
szódabikarbónát adunk hozzá.
Hámozható burgonya Az új burgonya héja könnyebben lejön, ha hámozás
előtt egy kis ideig sós vízben áztatjuk.
Nem esik össze a kavart sütemény, ha… *… ha a tojásokat szétválasztjuk, a
fehérjébe egy pici sót és ecetet rakunk. Pillanatok alatt dús, kemény habot
verhetünk belőle. *…a tésztát előmelegített sütőbe tesszük, és tíz percig nem
nyitjuk ki a sütő ajtaját. *… a készre sülve nem azonnal vesszük ki a sütőből,
hanem három percig nyitott ajtónál „várakoztatjuk”.
Vöröshagyma pirítása. Akkor végezzük szakszerűen, ha a hagymát forró
zsiradékban kissé megpirítjuk, felöntjük vízzel és zsírjára pirítjuk. Így érjük
el, hogy a hagyma szétfő és sűríti a készülő ételt.
Vajas galuska Ha nem jó a tészta álaga, nem lesz sikeres a főzés. A
túl lágy tésztához kevés lisztet, a túl keményhez még kevés vajat adhatunk,
utána szaggassuk.
Szendvicsek változatosabban Az úgynevezett zárt szendvicsek,
leggyakoribb alapanyaga a zsemle. Pedig érdemes molnárkából, nem cukrozott
briósból is megpróbálni. |